BIO Agáve sirup 500g

 
 

Díky své téměř neutrální chuti je vynikající náhradou za cukr a med. Sladicí složkou je glukóza, inulin a zejména fruktóza, díky níž má nízký glykemický index 22.

Dostupnost Skladem
193 Kč    
Kód produktu 138055651547
Výrobce ISWARI
Kategorie Cukr a sladidla ,BIO Zdravá výživaRAW strava
 
 

Sirup z agáve je sladidlo získávané z mexické rostliny agave. Díky své téměř neutrální chuti je vynikající náhradou za cukr a med. Sladicí složkou je glukóza, inulin a zejména fruktóza, díky níž má nízký glykemický index 22. Používá se v polovičním množství než med (je dvojnásobně sladší).

  • Nízký glykemický index 
  • Konzumujte max. 15 g/den (vysoký obsah fruktózy 60 %) 

 

Podrobný popis: Indiáni si agáve vysoce cenili a sirup z její dřeně používali na slazení nápojů a jídel. Sirup z agáve je získáván z Weberovy modré agave, protože tento druh obsahuje nejvyšší množství sacharidů. Agáve se sklízí ve stáří 7 až 10 let. Poté se z dřeně získává šťáva zpracovávaná při nízkých teplotách pod 45 °C.

V obchodech můžete nalézt dva základní typy agave: světlý a tmavý. Světlejší prochází jemnější filtrací, takže má více neutrální chuť vhodnou pro mnoho kuchyňských úprav. Tmavší sirupy jsou méně filtrované a pevné částečky zachované v sirupu mu propůjčují lahodnou příchuť někdy přirovnávanou k sirupu javorovému. To je například sirup, který můžete zakoupit u Iswari. Příchuť tohoto sirupu je však velice jemná a mnohem slabší než např. známe u medu.

Agáve obsahuje na druhou stranu vysoké množství fruktózy, a tak doporučujeme její střídmou konzumaci (max. 15 g/den u dospělého člověka). Přestože fruktóza nezvyšuje GI, má její vysoký příjem negativní dopad na tvorbu triglyceridů (čili krevního cukru) a inzulinovou rezistenci. Ideální je tak na mírné doslazení kávy, čaje či studených nápojů (lehce se rozpouští). 

Agávový sirup od Iswari patří na trhu mezi ty kvalitní díky tomu, že obsahuje relativně nízký poměr fruktózy (max. 65 %) oproti levnějším značkám (až 90 % fruktózy). Dále byl zpracován za teplot nižších 45 °C a je tak méně rafinovaný než "ne-raw" sirupy. 

Způsob použití: Agáve je asi o 40 % sladší než běžný cukr a tak používejte přibližně poloviční množství než jste zvyklí u cukru či medu. Přestože glykemický index 22 je velmi nízký (jablko 55, Coca Cola 90), není agáve prostá cukru. Proto je nutné individuálně zvážit, jaké množství používat. Např. u diabetiků je na místě střídmost a případně se poradit s lékařem. 

Ø Výživové údaje ve 100 g výrobku:

Energetická hodnota  1339 kJ / 320 kcal
Tuky  0 %
Sacharidy  100 % 
Fruktóza 65 %
Glukóza 30 %
Inulin  5 % 
Bílkoviny  0 % 
Vláknina  0 %
Certifikát BIO, RAW
Složení: 100% bio sirup z agáve

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: