Dezinfekční gely na ruce, jak je používat a na co si dát pozor.

Dezinfekční a hygienické gely, balzámy a jiné čisticí přípravky na ruce se staly neodmyslitelnou součástí našich kabelek, stolů nebo přihrádek v autě.

Dezinfekci, ale nezaměňujte s klasickým mytím rukou. Dezinfekce by měla spíše pomáhat v případech, kdy se nedostaneme k vodě a mýdlu. A i v těchto situacích  je důležitý správný postup a co nejšetrnější složení. Například hygienický gel od české firmy Tierra Verde.

Právě složení těchto gelů je velice důležité. Pokud dezinfekční gel obsahuje méně než 60 % alkoholu, růst bakterií pouze zmírní a tedy není jistota, že bakterie zcela zahubí. Před koupí si přečtěte důsledně složení, že přípravek obsahuje alkohol (občas se skrývá pod názvy isopropanol a ethanol) alespoň z 60 %.

Řeknete si, čím větší koncentrace alkoholu, tím lépe.  Nemusí to být úplně pravda. Čím vyšší koncentrace alkoholu,tím sice lepší "zabíjení" bakterií, ale tím také větší podráždění pokožky. Dále potom pokožku vysušuje a to mnohem víc než "obyčejné" mýdlo. Nejvíce by měli být opatrné osoby ke sklonem k suché pokožce až popraskané kůži nebo lidé s ekzémem.

Protože použití těchto gelů je přímo na ruce bez oplachování rukou. Účinnost dezinfekce klesá, pokud jsou ruce špinavé, či mastné. Znemožníte tak aktivním složkám bojovat na povrchu pokožky s bakteriemi.

Pokud používáte dezinfekční a hygienické gely volte takové, které jsou citlivé k Vašim rukou a bez složek, které dráždí kůži. Ruce vždy potom ošetřete hydratačním krémem na ruce a dopřejte jim úlevu. Třeba zábalem v hydratačních rukavicích na noc.

Pokud je to jen možné, upřednostněte mýdlo a vodu. Tato kombinace je stále nejúčinější a ještě ji můžete vylepšit s mýdle s antibakteriální složkou.

Ale jsou situace, kdy k vodě a mýdlo není prostě přístup. Na cestách, v dopravě, v obchodě ..... atd.  Tam je hygienický gel nepostradatelným pomocníkem.

 Jak  tedy antibakteriální gely správně využívat?

 Ideální dávka je množství jako lískový oříšek. Gel rozetřete po rukách  včetně palců, hřbetu ruku a i zápěstí a nevynechte ani prostor mezi prsty.
 Gel neutírejte ani kapesníčkem ani ubrouskem, ale nechte ho uschnout jinak nebude účinný.
 Po aplikaci se nedotýkejte žádných citlivých části těla či obličeje.

Až přijedete domů, nezapomeňte si umýt ruce a aplikovat hydratační krém na ruce

Přejeme,aby se Vám viry a škodlivé bakterie vyhýbaly obloukem a hlavně ať jste zdraví.

MAUR.cz