Certifikáty – jak poznat přírodní kosmetiku?

Zdravý životní styl je čím dál, tím víc v módě a je to samozřejmě moc dobře. Bohužel to s sebou nese i nebezpečí, že mnohé firmy začnou vydávat své produkty za „přírodní“, i když přírodní vůbec nejsou.

Ne každá země má totiž nastavená pravidla, jaká kosmetika se může označovat za přírodní. Proto vznikají různé organizace, které mají přísnější standarty než legislativa jednotlivých zemí. Pokud kosmetika vyhovuje požadavkům organizace, je jí udělen certifikát.

A certifikátů je mnoho. Pro získání různých certifikátů je ale třeba splnit různé podmínky a opět se vynořuje problém. Jak se v tom má normální člověk vyznat? Pojďme se postupně jednotlivými certifikáty probrat. Každý si může vybrat ten, který se shoduje s jeho etickým přesvědčením a požadavky, a ten následně v obchodech vyhledávat.

CPK – (Certifikovaná přírodní kosmetika) 

CPK je poměrně nová ekocertifikační značka, která má původ v česku. Pokud takovouto značku na kosmetice objevíte, měli byste mít jistotu, že neobsahuje žádné syntetické sloučeniny a látky škodlivé lidskému organismu.

Česko je právě příkladem země, která nemá specifikované podmínky pro označování kosmetiky slovy jako „přírodní“ či „bio“. Certifikát CPK toto do jisté míry řeší. Uděluje jej Kontrola ekologického zemědělství.

V kosmetice s označení CPK nenajdete ani žádné geneticky modifikované složky, ropné deriváty, syntetické vonné látky, chemické konzervanty a UV filtry, umělá barviva a látky živočišného původu, kvůli kterým musí zvířata umírat. Výrobky také nejsou testovány na zvířatech.

V obchodech se také můžete setkat s certifikátem CPK BIO, což je přísnější forma téhož certifikátu. Pro získání CPK BIO je nutné, aby produkt obsahoval více než 20 % bio surovin.

Leaping Bunny a Cruelty Free

Pokud hledáte produkty, které skutečně nemají vůbec nic společného s testováním na zvířatech, pak hledejte certifikát Leaping Bunny. Ten totiž zaručuje, že nejen výsledné produkty, ale ani jednotlivé složky a suroviny nebyly testovány na zvířatech.

Podobných certifikátů, které „zaručují“ netestování na zvířatech je mnoho, ale dejte pozor. Často si je udělují sami firmy, které je pro svou potřebu zakládají. Jedním z těch, kterým také můžete věřit je certifikát Cruelty Free, který uděluje společnost PETA a jeho podmínky jsou prakticky totožné s těmi Leaping Bunny.

Fairtrade

Fairtrade spadá do kategorie sociálních certifikací a jeho hlavním cílem je zlepšit úroveň znevýhodněných pracovníků a producentů v rozvojových zemích. Hlavními principy jsou spravedlivá cena, zákaz dětské práce, důstojné pracovní podmínky, rozvoj komunit, ekologická udržitelnost a ochrana životního prostředí.

U certifikátu Fairtrade je dobré vědět, že se vztahuje pouze na konkrétní produkty, nikoli na celou společnost. Pokud tedy koupíte jeden produkt Fairtrade od konkrétní značky, neznamená to, že každý další produkt stejné značky splňuje standarty, které certifikace Fairtrade zaručuje.

Naturland

Naturland je německá asociace s více než 53 tisíci členy, a je tak jedním z největších sdružení ekologických zemědělců. Certifikuje bio produkty, které splňují podmínky určené v zákoně o ekologickém zemědělství. Naturland se zaměřuje také na sociální aspekt výroby, tedy na pracovní podmínky a práva zaměstnanců.

Vidíte, že je to celkem věda a certifikáty, které jsme probrali v tomto článku, rozhodně nejsou všechny, které můžete najít na běžně prodávaných výrobcích. I proto se k tomuto tématu vrátíme ještě v dalším článku. 

Na Maur.cz zjistíte, zda má konkrétní výrobek certifikát v popisku produktů.