Dejte zdraví zelenou

Dejte zdraví zelenou: představujeme superpotraviny chlorella a spirulina

Zelené potraviny můžete najít také pod označením superfood neboli superpotraviny. Jedná se o potraviny, které jsou výjimečné svým působením na lidský organismus. Obsahují totiž velké množství živin a jsou bohaté na vitamíny a minerály. Zároveň mají antioxidační účinky a podporují imunitní systém. Mezi superfood patří například plody kustovnice čínské (Goji), chia semínka, quinoa, mladý ječmen a další. Dnes vám představíme zázračné zelené potraviny chlorellu a spirulinu.

chlorella-tablety

Chlorella detoxikuje a utuží vaši obranyschopnost

Co je vlastně chlorella? Tato jednobuněčná sladkovodní řasa na Zemi žije už 1,5 miliardy let. A teprve před několika lety jsme začali využívat jejích až neuvěřitelně pozitivních účinků na naše tělo. V porovnání s ostatními rostlinami obsahuje velmi vysoké množství chlorofylu.

Kdybychom chtěli chlorellu užívat jen tak, neupravenou, pro organismus by to nemělo smysl. Řasa má totiž pevnou buněčnou stěnu, kterou naše trávicí enzymy nedokáží rozložit, a tím pádem ani nevyužijí účinné látky. Proto chlorella musí projít speciální úpravou a zakoupíte ji pouze v sušeném stavu ve formě prášku nebo lisovaných tablet. Velmi dobře vybírejte dodavatele chlorelly, protože ne od každého je dobře zpracovaná.

Jak chlorella funguje? Poskytuje tělu velmi širokou a komplexní škálu vitamínů, minerálů, enzymů, bílkovin a stopových prvků. Má naprosto vyváženou výživovou hodnotu. Obsahuje také unikátní chlorellový růstový faktor CGF, který se vyskytuje pouze v chlorelle. Dále velmi důležité nukleové kyseliny, jež jsou důležité pro správnou funkčnost imunitního systému. Díky tomu, že se vstřebává přímo do krve, dostane se poměrně rychle do celého těla.

Chlorella pomáhá přirozeně čistit tělo - váže na sebe škodlivé látky a vylučuje je ven z těla. Přispívá k obnovení střevní mikroflóry, proto doporučujeme užívat chlorellu i po léčbě antibiotiky. Podporuje trávení, činnost nervového systému, neutralizuje pH v těle a optimalizuje hladinu cholesterolu v krvi. Podle nejrůznějších vědeckých průzkumů pomáhá v boji proti nádorovým onemocněním.

 spirulina

Spirulina jako zdroj vitamínů a minerálů

Na rozdíl od chlorelly je spirulina sladkovodní sinice. Přirozeně se vyskytuje v jezerech v tropických a subtropických oblastech. Spirulina je velmi důležitým zdrojem vitamínů skupiny B, C, D a A. Obsahuje také karoteny. Tato sinice je vynikajícím zdrojem bílkovin pro všechny vegetariány a vegany, kterým dokáže nahradit bílkoviny z živočišných zdrojů.  Samozřejmě obsahuje řadu důležitých minerálů, enzymů a také důležitý chlorofyl. Stejně jako chlorella, i spirulina zvyšuje obranyschopnost organismu a detoxikuje. Kromě chlorofylu obsahuje také modré barvivo fykocyanin s protizánětlivou aktivitou.

Srovnání spiruliny a chlorelly

Ideální je, když účinky spiruliny a chlorelly spojíte. Získáte tak komplexní zdroj všech důležitých látek, které naše tělo potřebuje. Přispívají ke zvýšení imunity, čistí organismus, jsou bohaté na vitamíny i esenciální mastné kyseliny. Dodávají tělu ztracenou energii.

  • Chlorella se nedoporučuje lidem, kterým hrozí žilní trombóza (protože krev „zahušťuje“). Vhodnější je v tomto případě spirulina.
  • Pro lepší detoxikaci a doplnění prospěšných živin je vhodnější chlorella.
  • Při hubnutí, formování postavy a potřeby dodání energie je vhodnější spirulina.

 

Ať už sáhnete po té, či oné, neuděláte chybu. Chlorella a spirulina se pouze nedoporučují dětem, těhotným a kojícím ženám, jinak jsou vhodné téměř pro všechny. Zkombinujte jejich účinky a udělejte krok k zdravějšímu a vitálnějšímu životu!