Máme jíst řasy?

Nejprve se podíváme, jaké prospěšné řasy máme. Ti, kteří se zajímají o zdravý životní styl se jistě se mnou shodnou, že jich je mnoho. Z mořských řas asi nejznámější řasa Nori. Tuto řasu znají především příznivci japonského Sushi. Většina mořských řas se musí tepelně upravovat, aby byla pro náš organismus dobře využitelná.

To ovšem neplatí pro sladkovodní řasy, ty se naopak tepelně neupravují.

Z velmi prospěšných sladkovodních řas jmenujme Spirulinu a Chlorellu. Ovšem hned na začátek je třeba říci, že v případě Spiruliny, nejde o řasu, ale překvapivě o sinici. Všichni víme  jak moc nám sinice dokáže znepříjemnit letní dny, kdy plánujeme koupání a náš oblíbený rybník je plný škodlivých sinic. To ale není případ Spiruliny, Spirulina je tzv. hodná sinice.

Pokud má být Chlorella  a Spirulina opravdu kvalitní a prospěšné našemu tělu, potřebují ke svému růstu mnoho a mnoho sluníčka a křišťálově čistou vodu. Dále je tady i kvalita zpracování, aby bylo dodrženo co nejvíce prospěšných látek. To vše splňuje například BIO Spirulina a Chlorella od společnosti All from Nature s.r.o., prodávaná pod značkou Maur Original.

Ale pojďme se podívat na samotnou prospěšnost obou řas, nebo chcete-li v případě Spiruliny sinice na lidský organismus.

Jak už bylo zmíněno, jsou obě přímo nabité slunečním svitem. Vnímám dva názory, která vlastně z řas je prospěšnější.  Jedni říkají, že Spirulina, druzí zas říkají, že Chlorella. Ale opak je pravdou, oni se totiž ideálně doplňují. Obě odbourávají nežádoucí toxické látky, především volné radikály, zároveň nám ovšem dokáží dodávat velmi důležité látky, které v jídelníčku mnohých schází.

Obě jsou velmi prospěšné pro naše střeva a jejich správnou funkci. Zvyšují celkovou obranyschopnost našeho organismu vůči virům a infekcím. Spirulina nás může i „zahřát“, je doporučována lidem, který snadněji prochladnou.  Obě nám mohou pomoci při regulaci hladiny cukru a cholesterolu, ale pomáhají zlepšit fyzickou i psychickou odolnost a jistě by se našlo mnoho dalšího.

Máme tedy jíst řasy? No řekněte sami. :-)