Narodil se DODO

Příběh začal v roce 1505, kdy přistáli u ostrova Mauricius první portugalští osadníci. Nalezli tvora, který se pohyboval jen po zemi, moc nelétal a připomínal husu. Lidí se moc nebál. Dali mu název Dodo, toto slovo pochází ze staroportugalského slova doudo a znamená chytrý. Tedy Dodo nebo chcete-li odborně Dronte mauricijský (nebo taky blboun nejapný).

Když na Mauricius přišli první lidé, přivezli sebou nová zvířata, která dříve na ostrově nežila, včetně prasat, krys a opic. Tato zvířata začala vybírat Dodova hnízda. Jeho konec byl nevyhnutelný, nejen díky dovezeným zvířatům, ale i díky mýcení lesů, v kterých Dodo žil.

Obecně se udává, že Dodo vymřel roku 1662, kdy ztroskotaný námořník Volkert Evertsz spatřil poslední žijící exemplář. Jiné zdroje ale jeho vyhynutí posouvají až k roku 1681.

Vyhynutí Doda bylo pro Mauricius katastrofou, která nezůstala bez následků. V průběhu 19. století zaznamenali přírodovědci, že na ostrově Mauricius začíná ubývat kdysi dominantní dřevina - strom Sideroxylon grandiflorum. Zprvu nenápadný ústup se proměnil ve stále rychlejší vymírání. Na počátku 20. století začaly různé přírodovědecké instituce a spolky bít na poplach a založily projekt na záchranu ohroženého druhu, ale ten byl zcela neúspěšný. Strom se totiž odmítal rozmnožovat. V 70. letech 20. století již údajně existovalo pouze 13 exemplářů. Všechny byly staré přes 300 let.

Tehdy si americký ekolog Stanley Temple povšiml faktu, že vlastně na celém ostrově není znám výskyt stromu mladšího než poslední existující výskyt Doda a vyslovil hypotézu, že příčinou vymírání darmoty druhu Sideroxylon grandiflorum je vymření Doda. Podle jeho hypotézy totiž semena tohoto stromu mají příliš tvrdý obal a aby vyklíčila, potřebovala být natrávena v Dodím žaludku.

Nový výzkum ukazuje, že vymíraní darmoty druhu Sideroxylon grandiflorum nemusí mít přímou souvislost s vymřením Doda.

Někdo této teorii věří, někdo ne, to ale není podstatné. Podstatné je, že na začátku byl člověk, který spustil řetězovou reakci.

Tento příběh nás inspiroval ve vytvoření značky MAUR.cz, značky, která chce reprezentovat odkaz Doda jako důsledek lidského chování k přírodě. Chceme nabízet produkty, které respektují životní prostředí, protože věříme, že každý svým každodenním chováním může přispět k zachování ekosystémů a pokusit se, aby podobných příběhů bylo co nejméně.

Věříme, že si zasloužíte výrobky, které respektují nejen životní prostředí, vaše zdraví, ale navíc neobsahují žádné zbytečné chemické látky, které nemusí být hned zakázány, ale existuje k nim přírodní alternativa. Používáním těchto výrobků prospíváte sobě a dáváte najevo svému okolí, že prostředí, ve kterém žijete, Vám není lhostejné.

Nezajímáme se jen z čeho jsou produkty vyrobeny, ale i jak a kým. Záleží nám i na prvovýrobcích v rozvojových zemích. Proto Vám nabízíme i výrobky Fair Trade. Věříme, že obchod by měl být výhodný pro obě strany a nejen pro nadnárodní firmy.

 

Maur.cz -  Cesta k přírodě