Bambusové vlákno – přírodní budoucnost

Už máte bambusové tričko na sport nebo bambusový ručník ve své koupelně? Proč ho mít? Průmyslové zpracování bambusového vlákna bylo objeveno teprve na konci 20. století. V současnosti je poptávka po něm rok od roku vyšší. Čím to, marketing nebo jen módní výstřelek? Pojďme se podívat na bambusové vlákno od začátku.

Bambus je téměř bezkonkurenční rostlinou, co se týká pěstování – sklízet se dá již po 8 až 10 týdnech, aniž by bylo třeba ho jakkoliv přihnojovat či chemicky ošetřovat. Obsahuje totiž přírodní antimikrobiální látku, která rostlinu chrání. Takže se nepoužívá pesticidů ani jiných chemických látek k ochraně rostlin. Není třeba ho uměle zavlažovat, vystačí si s dešťovými srážkami. Navíc spotřebuje pouze 10% půdy potřebné k výrobě stejného množství bavlny. Díky všem těmto přednostem je tak bambus ekonomicky velmi zajímavou rostlinou, která se dá pěstovat i ve srážkově chudších oblastech.

Tyto vlastnosti bambusu se odrážejí i v následném zpracování. Využívá se v kosmetice i v textilním odvětví. Právě v textilu, našel bambus bohaté uplatnění. Díky přírodní antimikrobiální látce má vlákno přirozeně antibakteriální, protiplísňové a antistatické vlastnosti, které tyto rostliny chrání před bakteriemi a plísněmi a proto přítomnost bambusového vlákna dokáže zničit až 70% nežádoucích bakterií. Na bambusových vláknech se vyskytují mikroskopické spáry a otvory, které zajišťují snadnou cirkulaci vzduchu. Tím je zajištěn odvod tepla od povrchu těla a jeho chlazení vzduchem z vnějšku. V letních měsících může být tímto způsobem dosaženo snížení tělesné teploty, v zimním období pak materiál dokáže teplo zadržovat a příjemně zahřát. Bambusový materiál je srovnatelný se syntetickým, jeho absolutní výhodou je přírodní původ a tedy i lepší vhodnost pro lidské tělo. Proto se velmi využívá k výrobě oblečení pro sport a volný čas.

Bambusové vlákno absorbuje až 4x více vlhkosti než vlákno bavlněné a odvádí tak přebytečnou vlhkost. Proto je bambusová tkanina výborná i pro výrobu domácího textilu a to především ručníků. Bambusový ručník je antibakteriální a hypoalergenní, vhodný pro alergiky a i do špatně větraných koupelen.  Aby tyto vlastnosti měl i Váš ručník, než si ho koupíte, podívejte se, zda obsahuje minimálně 70% bambusového vlákna. Je potom až překvapivě hebký a měkký.  Bambusové ručníky, které se hodí nejen pro dospělé, ale i pro děti, jejichž pokožka potřebuje být obzvláště hýčkána, jsou proto tím nejlepším řešením.

Osobně jsme vyzkoušeli jak kosmetiku, ručníky a právě testujeme triko na běhání. Musíme říci, že používání je příjemné, naplnilo naše očekávání zmiňovaných vlastností. Jediný mínus jsme našli, používaní je  vysoce návykové :-)