Mohou přírodní deodoranty obsahovat hliník?

V posledních letech se rozhořela široká diskuze o složení běžně prodávaných deodorantů. „Obsahují hliník, a ten může způsobovat rakovinu,“ slyšeli jsme ze všech stran. Spousta z nás začala otáčet produkty a pečlivě číst složení. A když se v něm objevil nápis aluminium, aluminia, alum a podobně, deodorant putoval zpět do regálu.

Je to správný postup? Samozřejmě, že není! Představte si, že jste školníkem a jdete opravit viklající se stůl do jedné ze tříd, vytáhnete svazek klíčů a snažíte se odemknout dveře. A ono to nejde. Co uděláte? Zahodíte celý svazek klíčů s tím, že jsou k ničemu, nebo zkusíte odemknout jiným klíčem? Samozřejmě není klíč jako klíč. Stejně tak není hliník jako hliník.

Uznávám, že tento příměr poněkud pokulhává. Sloučenin hliníku je nejspíš na světě mnohem méně než různých klíčů, ale smysl by měl být jasný. Jak se ale vyznat ve složení deodorantů? Mám ten hliník hlídat? A jak poznat dobrý hliník od špatného?

Není hliník jako hliník

Přírodní krystalové deodoranty jsou většinou vyrobeny z kamence draselného, jehož odborný název zní síran draselno-hlinitý. Ano je tam hliník! Tento kamenec se velmi dobře rozpouští ve vodě a má vynikající antiseptické účinky, právě proto se skvěle hodí jako surovina pro výrobu deodorantů.

Jak se ale liší tento dobrý hliník od špatného, běžně používaného hydroxylchloridu hlinitého? Odpověď je jasná – velikostí molekul. Síran draselno hlinitý má molekuly mnohem větší, a tak na rozdíl od hydroxylchloridu hlinitého neproniká skrze póry do těla.

Škodlivý hliník

Ještě jsme ale neřekli, čím se vlastně ubohý hydroxylchlorid hlinitý (jinak také chlorhydrát aluminia) provinil, že jsme jej zatratili. Nuže jen krátký výčet: zabraňuje přirozené detoxikaci organismu, vstřebává se do krevního řečiště, uzavírá póry a může vést až k zánětu potních žláz. Sečteno podtrženo skóre škodlivosti za 4.

Ještě horší účinky má další hliník hojně používaný nejen v deodorantech, ale i jiné běžně prodávané kosmetice, a to sice Aluminium chlorid. Je toxický a neurotoxický, je silný alergen, způsobuje záněty, rozvoj plísní, záměnu proteinů a genů a bývá spojován se vznikem rakovinotvorných vlivů. Nic pěkného.

Škodlivý je také Aluminium laktát, Aluminium sesquichlorohydrát a Aluminium Starch Octenylsuccinát. Naopak bát se nemusíte, pokud si v tabulce složení přečtete Potassium alum (to je právě síran draselno-hlinitý), který byl schválen pro použití v přírodní kosmetice. Dalším hodným hliníkem je pak Aluminium hydroxid, který najdeme často v přírodní vlasové kosmetice.

Uf, bylo toho docela dost, co říkáte? A je toho samozřejmě mnohem více. Vyznat se ve změti chemických názvů není nic jednoduchého. Navíc většinu názvů není ani možné přečíst, aniž bychom si zlámali jazyk. Právě proto jsou tu ale různé certifikáty, které pomáhají lépe se orientovat a vybírat skutečně to, co nekoliduje s vašimi zdravotními a etickými standarty. Tak vybírejte moudře.