Certifikáty přírodní kosmetiky (2. díl)

Přírodní a BIO kosmetika je nyní k dostání v každé drogerii, v každém obchodě se zdravou výživou a zdravým životním stylem. Jak se však orientovat v této záplavě? Jsou skutečně jednotlivé produkty "přírodní" a "BIO"? Jak jsme slíbili v jednom z dřívějších článků, vracíme se k tématu certifikací oceňujících kvalitu a postup výroby.

Většina certifikací se zaměřuje na určité aspekty kvality nebo výroby. Je to logické, žádný výrobek nemůže splňovat všechna dnes již hodnocená kritéria. Znamenalo by to, že by dotyčný krém byl vhodný pro každý typ pokožky s různou citlivostí, obal by byl snadno recyklovatelný, všechny suroviny a samotný produkt nebyly testovány na zvířatech, na výrobě se v žádném případě nepodílely děti a továrna (nijak nezatěžující prostředí) by byla nejbližším sousedem každého spotřebitele kvůli přepravě. Certifikáty proto vznikají na základě společenské diskuse a požadavků moderních lifestylových směrů. Je proto dnes již jisté, že další na sebe nenechají dlouho čekat.

Agriculture Biologique

V případě, že na obalu produktu uvidíte tento zelený čtvereček, znamená to, že obsahuje minimálně 95% BIO surovin. Tento francouzský certifikát existuje již od roku 1985 a jeho přidělení je pod dohledem nezávislých kontrolních orgánů. Od roku 2009 jsou kritéria tohoto potvrzení v souladu s Nařízením evropské unie pro ekologické zemědělství.

Minimální obsah složek pocházející ze zemědělství šetrného k přírodě je 95% čímž se řadí mezi jedny z nejnáročnějších certifikací s ohledem na podíl BIO surovin. Nepřípustné jsou i geneticky modifikované suroviny a látky škodlivé lidskému organismu. Mezi ně se řadí například syntetické parfemace, ropné deriváty, barviva, syntetické konzervanty apod.

RSPO

Poměrně mladým certifikátem vzniklým na základě společenských diskusí několika posledních let je RSPO. Ten vytvořila v roce 2018 Společnost kulatého stolu pro obnovitelný palmový olej (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Společnost tak definovala, který "palmáč" nezatěžuje a neohrožuje místní faunu a flóru, podporuje místní výrobce a udržuje produkty z palmového oleje v přijatelné cenové relaci.

V případě, že se chce produkt tímto výrobkem pochlubit, musí palmový olej pocházet z udržitelných zdrojů a splňovat přísná kritéria na ochranu životního prostředí. Společnost produkující tento olej nesmí kácet ani vypalovat pralesy,ohrožovat oblasti se vzácným a bohatým ekosystémem, a ani při samotném pěstování nesmí používat pesticidy. Přihlíží se i k férovému oceňování zaměstnanců a jejich životní úrovni.

PETA a VEGAN

PETA (The People for the Ethical Treatment of Animals) je asi nejdiskutovanější americkou neziskovou organizací bojující za práva zvířat. Zaměřuje se na farmy a továrny, laboratoře, oděvní a zábavní průmysl. Proti špatnému zacházení se zvířaty bojují pomocí petic a kampaní požadujících změnu legislativy. Nabádá lidi k vegetariánství, veganství a respektu ke zvířatům. Jakmile tedy na produktu spatříte toto jasně modré logo, můžete si být jisti, že se v jakémkoli kroku výrobního procesu nefigurují zneužívaná zvířata.

Podobný cíl si vytyčila britská nezisková organizace Vegan Society, založená na podporu filosofie a životního stylu veganství. Produkty označené tímto logem se slunečnicí označují výrobky bez živočišných produktů a nejsou testované na zvířatech.

Bio Eco Cosmesi

Tento italský certifikát si klade za cíl, stejně jako výše jmenované, co nejvíce přírodní složení produktů. Suroviny musí v maximální možné míře pocházet z ekologického zemědělství nebo kontrolovaného sběru ve volné přírodě. Italská asociace ekologického zemědělství dále podporuje výrobu pomocí nejnovějších technologií šetrných k životnímu prostředí. Nepovoluje testování na zvířatech ani látky škodlivé lidskému zdraví. Pokud chce výrobek certifikaci získat, musí být plněn do recyklovatelného obalu.

Ani nyní jsme nezmínili všechny certifikáty, kterými mohou být běžně se prodávající přípravky označeny. Navíc budou další vznikat i díky narůstajícím společenským tlakům. Na Maur.cz najdete v popisu produktu veškeré informace, včetně certifikátů.