10 tipů jak správně umýt vlasy

Všichni chceme mít krásné vlasy. To nejzákladnější, co pro naše vlasy můžeme udělat je správně je umýt. Říkáte si, že to snad umí každý. Ano, všichni si denně myjeme vlasy, ale děláme to opravdu správně? I o mytí vlasů panuje spoustu mýtů a co expert to názor.

Ale pojďme si říci pár základních pravidel mytí vlasů, aby naše vlasy byly jako v reklamně na šampony.

1. Vyberte si správný šampon.

Říkáte si, že všechny šampony jsou na stejné brdo a liší se pouze jak hluboko zasáhnou Vaši peněženku? Chyba. Pokud nevíte jaký máte typ vlasů, poradí Vám Váš kadeřník. Suché, zplihlé, rychle se mastící......... 
Používejte spíše samotné šampony než šampony, které rovnou obsahují složky balzámu tzv. 2v1  nebo dokonce se prodává šampon 3v1 včetně masky. Čím více složek tím větší kompromis.

2. Vlasy propláchněte

Vlasy pořádně propláchněte pod tekoucí vodou ať se dostanou pryč všechny zbytky stylingových přípravků a nečistoty.

3. První mytí

Se šamponem to nepřehánějte, spíše než na hlavu napěňte šampon v dlani. Pro běžné mytí by měly stačit 2 čajové lžičky šamponu. Ale množství šamponu dávkujte i podle délky vlasů, čím delší tím více šamponu. Hlavu nedrhněte, spíše masírujte a pozor na nehty ať si nepoškodíte pokožku hlavy, která je stejně důležitá jako vlasy. Někdy se taky dělá chyba, že pěnu necháme pět deset minut na hlavě působit s pocitem, že tím vlasům pomůžeme. Jediné čemu pomůžeme je podrážděná pokožka a lupy.
Když si chcete umýt svůj vlasový porost jednou za tři dny, uvědomte si, co všechno z něho chcete odstranit – nadměrný přirozený maz, pot, šupiny, špínu ....

HW-oblicej

4. Vlasy oplachněte II

Vlasy po mytí oplachujte v záklonu (je jedno jestli do předu či dozadu) a oplach musí být důkladný. Taková pomůcka od kadeřníků: vlasy jsou čisté, až když Vám „vržou“ mezi prsty.

5. Druhé mytí

Tento krok už dělá málokdo z nás a přitom je tento krok velmi důležitý. Vlasy, které se při mytí „otevírají“, při něm myjete vlas zevnitř, říkají kadeřníci. S množstvím šamponu to opět nepřehánějte .

6. Vlasy oplachněte III

Opět vlasy opláchněte až Vám  budou „vrzat“ mezi prsty. Někteří kadeřníci udávají, že oplach by měl být dvakrát tak delší nežsamotné mytí.

7. Následná péče

Kondicionér nebo balzám rozhodně není zbytečnost. Kondicioner vlas uzavře a vlasům propůjčí lesk, poddajnost a zlepší ovladatelnost vlasů, především pokud je máte delší. Vlasové kůry regenerují vlasy a měly by se používat jednou týdně po mytí vlasů u poškozených nebo suchých vlasů. Kúra na vlasy nahradí použití balzámu.

8. Sušení

Nikdy nechoďte spát s mokrou hlavu, akorát si přivodíte problémy s krční páteří. Vlasy netřete o sebe ručníkem, ať je nepotrháte. Zabalte je do turbanu z bambusového ručníku a nechte vodu do něj nasáknout. Bambusové ručníky nasají 4x více vody než bavlna.Fénování je někdy potřeba, ale ideálně vlasy nechte volně proschnout. Je to pro vlasy nejpřirozeněší sušení.

9. Česání

Rozčesejte své stále mokré či vlhké vlasy jemně, bez použití jakékoliv síly. Jinak své čerstvě umyté a stále citlivé vlasy poškodíte. Použijte pokud možno jemný dřevěný kartáč.

10. Frekvence mytí

Optimální je mýt vlasy každé dva až tři dny.  Vaše vlasy dychtivě uvítají správnou péči a odmění se poddajností a hedvábným leskem.